tvořivý svět
ÚVOD KATALOG NOVINKY SLEVY AKTUALITY OBCHODNÍ PODMÍNKY KONTAKTY ODKAZY
HL. TEXT
VÝROBCE
ROZMĚR
VARIANTA
Ing. Šárka Jalčová
Adresa
Ing. Šárka Jalčová
Knížkovice 5
Zdice
267 51
ČR
88354181
DIČ CZ8155120611
jsme plátci DPH
Mobil 776 588 733
.

. . .

KOLIK MÝDEL VYROBÍM Z 1 KG HMOTY

nejčastější otázka ... Počet kusů vyrobených mýdel závisí především na velikosti formičky, do které se mýdlová hmota bude odlévat. Pokud budete mít formičku o objemu 50 gramů - vyrobíte z 1 kg přibližně 20 kusů mýdel. Menší formičky, kdy finální výrobek váží cca 20 gramů umožní z 1 kg vyrobit 50 kusů mýdélek.
U většiny námi nabízených forem uvádíme přibližnou gramáž výrobku.

ZA JAK DLOUHO MÁM MÝDLO Z FORMY VYJMOUT

Dobu utuhnutí mýdla ovlivňuje celá řada procesů. Za prvé, velikost formy, v menších formách je mýdlo tuhé cca za 15 - 20 minut, ve středně velkých / 50 gramové / tuhne hmota cca 30 - 35 minut a ve větších formách / 100 gramové / tuhne hmota cca kolem 45 minut.
Tuhnutí mýdel doporučujeme běžnou cestou - tedy tuhnutí při pokojové teplotě.
Někteří, pro urychlení procesu tuhnutí, vkládají do ledničky - může se však stát, že mýdlo bude po nějaké době "orosené".

 

JAK ROZPUSTIT MÝDLOVOU HMOTU ANEB CO JE TO VODNÍ LÁZEŇ

 

Co je vodní lázeň - zřejmě ti mladší nevědí, jelikož dotazů na toto téma je čím dál tím více.

Takže ... Připravíme si kastrůlek, do kterého se velikostně vejde nádoba, ve které budeme mýdlovou hmotu rozpouštět. Do kastrůlku nalijeme vodu a vložíme nádobku, ve které máme připravenou hmotu k rozpuštění. Takže ve velkém kastrůlku je voda a nádobka s hmotou. Zapneme vařič a pozvolna hmotu rozpouštíme. Mícháme dřívkem nebo špejlí - hmota se nesmí vařit ani probublávat. Rozpoušíme pozvolna. Po úplném rozpuštění vypneme vařič - odstavíme, ale kastrůlek s hmotou stále necháváme v teplé vodě. Přidáme barvivo a důkladně promícháme. Vyjmeme nádobku s hmotou a přidáme esenci. Znovu důkladně promícháme a vlijeme do formiček.

Pokud přidáváte pudry či jiné ingredience, dávejte vždy až po úplném rozpuštění hmoty.

 

OROSENÍ MÝDEL

 

Někdy se může stát, že se hotové mýdlo "orosí" - tedy na mýdle vzniknou "mokré" kapičky. Toto je způsobeno obsahem glycerinu, který je v mýdlové hmotě obsažen. Glycerinové mýdlo váže vzdušnou vlhkost, což způsobí jemné orosení mýdla. Mýdla tedy doporučujeme po vyjmutí z formy ihned důkladně zabalit do celofánového sáčku nebo potravinářské fólie.

 

Dalším důvodem "orosení" mýdla je urychlení procesu tuhnutí. Nejčastější chybou je, když vložíte formu s hmotou do lednice nebo mrazáku. Teplá mýdlová hmota dostane "šok", glycerin do sebe vstřebá vzdušnost a mýdlo se zpravidla při přechodu zpět na pokojovou teplotu ihned orosí.

 

JE GLYCERIN ŠPATNÝ NEBO DOBRÝ

 

Odpoveď na tuto otázku není jednoznačná. Co lidskému tělu škodí? Je to sedavý způsob života, přejídání se, dívání se od rána do večera do počítače, většina potravin se neslučuje s kvalitou, kterou si lidské tělo zaslouží přijímat / a toto nikdo neřeší / ... Glycerin je jen kapka v moři ...  Glycerin, jako součást mnoha kosmetických výrobků je doporučován mnohými výrobci přírodní kosmetiky - ovšem v přiměřené míře.

Často dostávám dotazy, zda námi nabízený glycerin je "přírodní". Odpověď je taková, že nikde na světě neseženete přírodní glycerin a pokud někdo takto nabízí, tak klame spotřebitele. To by musela existovat rostlina "glycerinovníku", ze které by se glycerin mohl získat - a takovou rostlinu zatím neznáme.

Z toho vyplývá, že se glycerin musí  "uměle" vyrobit. Jako výchazí surovina může sloužit ropa, rostlinné i živočišné tuky / glycerin totiž vzniká jako vedlejší produkt při výrobě mýdla a záleží, jaké tuky byly při výrobě použity /.

Glycerin je možné získávat samozřejmě i z živočišných tuků / glycerin - jako finální produkt získaný z živočišných tuků - se na trhu objevuje zřídka/. Živočišný glycerin je produktem "levných mydláren", jejichž mýdla obsahují živočišné tuky. Výrobky s obsahem živočišného tuku by měly na etiketě v popisu složení obsahovat: Sodium Tallowate - živočišný původ. Obvykle se přidává do levnějších a tvrdých mýdel.

 

PARABENY - 100% odstrašující

 

Skupina parabenů - jako methylparaben, ethylparaben, prophylparabene, butylparabene a ostatní složky obsahující "paraben" - jsou syntetické konzervanty, které se velmi často vyskytují v kosmetice.

Jejich úkolem je konzervovat kosmetické produkty po dlouhá léta, za což si ovšem vybírají tvrdou daň - kterou je lidské zdraví. Do kosmetiky se taktéž přidávají pro svoji účinnost zabraňující množení kvasinek a plísní.

Zbytky této látky byly prokázány ve většině nádorech prsu, za což mohou především antiperspiranty proti potu / aplikující v podpaží /.

 

V současné době, kdy spotřebitel pročítá etikety, se jejich přítomnost snaží firmy maskovat dalšími názvy, které nejsou tolik známé, ale představují tu samou složku - tedy paraben.

Propylbaraben = taktéž:  monosorbitanester kyseliny stearové, Sorbitanstearat, Arlacel 83, E 491, Sorbitanfettaeurestearate, Sorbitanmonostearat, Span 60, Sorbitan Stearat

Methylparaben = taktéž: methylester kyseliny parabenhydroxybenzoové, Methyl-4-hydroxybenzoat, Methylis parahydroxybenzoas, 4-Hydroxybenzoesäure-Methylester, Methyl Paraben, PHB-Ester

 

PRÁCE S MICA prášky a PIGMENTY - při výrobě mýdel

Mica prášky a přírodní pigmenty, kterými chceme obarvit mýdlovou hmotu, vyžadují důkladnější přípravu. 

Mica a pigmenty je nutno si předem připravit - rozmíchat v glycerinu / tekutý glycerin nabízíme v našem eshopu /.  Přirpava: do lahvičky / ideálně 35 ml nebo 60 ml / se širším otvorem / nalijeme do 3/4 jejího obsahu glycerin, přidáme potřebné množství prášku a důkladně promícháme / dřevěnou špejlí nebo dřívkem /. Míchací proces opakujeme několikrát, kdykoli, když si vzpomeneme, aby se prášek s glycerinem dobře spojil. Poté je již "barva" připravena a je možno ji nalít do tavící se mýdlové hmoty - v množství dle potřeby, případně intenzity.

Tento přírpavný proces rozdělání prášků předchází tomu, aby v mýdle vznikaly "ťupky". Prášek se nedokáže za tak krátkou dobu s mýdlovou hmotou zcela rozpustit, tudíž v mýdle vznikají nežádoucí "ťupky", čemuž práve rozděláním v glycerinu předejdeme.

 

 

 

 

.
KOŠÍK JE PRÁZDNÝ