![]() |
ÚVOD | KATALOG | NOVINKY | SLEVY | AKTUALITY | OBCHODNÍ PODMÍNKY | KONTAKTY | ODKAZY |
Ing. Šárka Jalčová
Adresa
Ing. Šárka Jalčová
Knížkovice 5
Zdice
267 51
ČR
IČ 88354181
DIČ CZ8155120611
jsme plátci DPH
E-mail
sarka.jalcova@email.cz
Mobil 776 588 733
|
Úvod » VÝROBA MÝDEL A KOSMETIKY » RECEPTY A NÁVODY na výrobu
receptura: MÝDLOVÉ DORTÍČKY
UPOZORŇUJEME, ŽE VÝROBA MÝDLA STUDENÝM PROCESEM VYŽADUJE PŘIDÁNÍ HYDROXIDU SODNÉHO - JIŽ VYŠŠÍ ALCHYMIE a tudíž je potřeba i zvýšené opatrnosti a bezpečnosti práce.
Dle níže uvedeného receptu si vyrobíme mýdlové dortíčky - metodou za studena. Tato metoda ponechává mýdlu všechny výživné složky, které jsou obsaženy v přidaných olejích, tucích, esencí či ingrediencí. Tepelná chemická reakce vznikne díky přidání hydroxidu sodného. CO JE POTŘEBA ZAJISTIT PŘEDEM: * ponorný tyčový mixér * nerez nádoby - hrnce /3 kusy/ * gumové rukavice * brýle - k ochraně očí - doporučujeme zejména začátečníkům * formu - v našem případě na výrobu muffinek /ideální je silikonová/ * míchátka, neběrátka, teploměr ... SUROVINY POTŘEBNÉ K VÝROBĚ: K výrobě mýdla je zapotřebí kvalitní olej nebo směs kvalitních olejů a tuků. Kvalita olejů olivňuje celkovou kvalitu mýdla - dle typu mýdla vybírejme oleje. Pokud chceme mýdlo pro běžné mytí doporučuji olivový olej běžné kvality nebo slunečnicvoý olej lisovaný za studena. Pro mýdlo výživnější musíme přidat oleje a tuky výživově bohatší. Rozpis dávkuji na 1 litr oleje - pokud budeme míchat směsi olejů, tak vždy rozpočítat tak, aby celkový součet byl 1 litr - olejové složky. Níže si ukážeme příklad na velmi výživné složení mýdla: * 350 gramů kokosového oleje * 100 gramů bambuckého másla * 350 gramů olivového oleje * 200 gramů oleje z hroznových jader * 380 ml destilované /demineralizované/ vody * 150 gramů hydroxidu sodného * esenciální oleje * výživné složky Dle druhu a typu mýdla: lze přidat 100% přírodní esenciální olejíčky, silice. Taktéž lze do základu přidat skořici, čokoládu, jíl, hedvábí, ovocné a zeleninové prášky, bahno z Mrtvého moře, bylinky, ... Téměř vše, co vás napadne. PRACOVNÍ POSTUP: Přesně odvážený hydroxid sodný vložíme do nerezové nádoby. Do další nádoby odměříme destilovanou vodu. Hydroxid sodný vmícháváme do vody - pozvolna a lehce a mícháme tak dlouho, dokud se hydroxid úplně nerozpustí. Roztok se zahřívá na cca 90°C, při tomto procesu se uvolňují výpary - tudíž výrobu mýdla raději provádíme v dobře větratelné místnosti. S roztokem / hmotou je možno pracovat až při poklesu teploty na cca 30°C - změříme teploměrem. V dalším hrnci si připravíme oleje - pokud pracujeme s tuhými oleji /kokosový, bambucké a kakaové máslo/, tak ty je třeba nejprve ve vodní lázni rozpustit. Přidáme další "tekuté" oleje a případně i konzervant / antioxidant - v přírodní kosmetice nahrazujeme extraktem z grepových jader. Po vychladnutí vmícháme louh /připravenou směs louhu a vody/ do olejové směsi. Začneme mixovat ponorným mixérem - směs začne houstnout a přebírat mléčnou barvu. Mícháme až do úplného zhoustnutí /přibližná doba je cca 10 - 12 minut/. Do takto hotové fáze přimícháme požadované ingredience. Pokud budeme dělat barevné mýdlo - hmotu rozdělíme do dvou hrnců. Zde obarvíme /lze použít přírodní pudry, které zároveň dodají mýdlu i další živiny nebo barevné pudry / pigmenty do mýdel a kosmetiky/. Přidáme esence a dle potřeby různé ingredience ... Připravenou hmotu nalijeme do forem. V našem případě potřebujeme formu na muffinky - košíček. Fomičky naplníme a necháme min. 24 hodin odpočívat a tuhnout. Takto je připravený základ - tedy spodní díl dortíčku, košíček. Jakmile máme hotové košíčky /tedy druhý den/ musíme celý proces opakovat znovu. Nyní si vytvoříme znovu hmotu - a ve fázi odlévání ji neodléváme, ale naplníme ji do cukrářského / zdobícího sáčku a vytvoříme krémovou vrstvu dortíčku. Takto připravené mýdlo můžeme dozdobit různými perličkami, krystalky, posypem, srdíčky .... Mýdlo by mělo odpočívat a zrát po dobu cca 4 týdnů - v místnosti, kterou lze dobře provětrat. Během zrání se z mýdla odpaří louh sodný a mýdlo je připraveno k používání. pH mýdla by mělo být kolem 7-9. K tomu se používají papírky k měření pH. Po uzrání mýdla je možno hotový výrobek dekorovat - použít můžeme např. květy, které dodají mýdlu na exkluzivitě. Přejeme zdařilé mýdlování. Dotazy ráda zodpovím na emailu: sarka.jalcova@email.cz nebo tel.: 776 588 733 Taktéž dotazy k potřebným surovinám - v nabídce již nyní kompletní suroviny k výrobě. ![]() |
KOŠÍK JE PRÁZDNÝ
|